HEM ¦ OM ¦ AKTUELLT ¦ TJÄNSTER ¦ MATERIAL ¦ METOD ¦ KONTAKT ¦ LÄNKAR ¦ IN ENGLISH

 

Vad är KBT?

Vad är ART?

Vad är NVC?

Vad är COPE?

Vad är Integralteori?

Värdegrundsamtal samt ljudspår.

 

 

 

Metoder och Teorier »

”Du verkar inse att det är fel – men du gör det ändå!”

  

 

 I följande nedladdningsbara ljudspår kan ni höra en kort del av ett längre s.k. värdegrundssamtal med gymnasieelever vt 2005.

 

”Så frihet och ansvar hör ihop?”

 

 Utgångspunkten för just ovannämnda ljudfil och exempel (som bara är en del av de olika områden inom vilka jag arbetar med ett liknande förhållningssätt) är att jag utspritt över ett läsår träffade ett 30-tal klasser i gymnasiets årskurs 1 resp. 2, med vilka jag diskuterade kring värdegrund. Klasserna hade på förhand fått uppge vad dom ville tala om, varav jag valde ut tre återkommande ord: Ansvar, Moral och Frihet. Till dessa la jag därpå ett eget ord – Utveckling.

 

   

 

”Ofta väljer vi det som är lätt istället för det som är svårt”

 

 Dessa fyra ord blev centrala i våra samtal vilka varade i ca 2 timmar. Samtalen varvades med drama- och värderingsövningar vilka är verktyg för att fördjupa och synliggöra problematiken kring begreppen och de situationer där de i ungdomarnas vardag gör sig gällande.

 

”Hur kan moral utvecklas?”

 

  

 

 Vad som skiljer dessa samtal från andra liknande samtal är att jag hela tiden använder ett vertikalt perspektiv, att jag visar på en utveckling från det som varit, till att låta ungdomarna ha synpunkter på det som komma skall. Visar genom exempel och dramaövningar på hur en del av vårt agerande och tänkande inbegrips i nästa större och ansvarsfullare värderingssystem i en otröttlig och oändlig process. (Ken Wilber kallar detta för Holon) En process, utveckling och ökade ansvarstagande som är svårt men rätt och där ditt val att välja rätt och stort är det centrala.

 

”Men vad är rätt egentligen?”

 

           

 

 Inom denna metodik som ljudspåret ger ett litet exempel på hörs för det vana örat tydligt hur Kohlbergsmoralutvecklingsteori är närvarande, liksom modellen Spiral Dynamics och dess teori kring hur värderingssystem utvecklas, hur dess ökande komplexitet samt berättigande över tid och efter omständighet hjälper oss att bättre förstå vår utveckling.

 Andra metoder och verktyg som dessa samtal i sin helhet omfattade var givetvis Drama, KBT samt NVC och dess sökande efter bakomvarande behov. Som en tunn fernissa över hela arbetet ligger även Robert Kegans Subjekt-Objekt teori (se nedan), genom vilken jag hela tiden försöker få ungdomarna eller klienterna att varsebli något hos sig själv, ett yttre beteende, eller reflektioner kring sin roll och agerande i grupp eller någon intersubjektiv process. Att genom varseblivning göra mer och mer tillgängligt för analys och i det långa skedet för, som Kegan kallar det – transformation (se modellen)

 

”Vi måste ta ansvar för vår frihet”

 

 

 En för ungdomarna enkel och överskådlig model är Rätt - Fel modellen. Andememingen är den likt ovan, att få ungdomarna att tänka till kring vad, och om något kan betecknas som rätt och fel, samt om, när och varför man inte alltid väljer det som är rätt! Där kommer diskussionen kring Ansvar, Moral, Frihet, Utveckling och de egna valen in.

 

"Allt utvecklas ju hela tiden”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• MH K&K © 2006  • info@hogberg.org •